U Maloj vijećnici 12.08.2019.Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i Vlasta Radoičić, predsjednica udruge Bio Istra, potpisali su ugovor o sufinanciranju projekta „EKOSFERA POREČ – Poreč grad koji miriše, miriše na još.“ Ovim ugovorom udruga Bio Istra osigurala je dio Read more
U Maloj vijećnici 12.08.2019.Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i Vlasta Radoičić, predsjednica udruge Bio Istra, potpisali su ugovor o sufinanciranju projekta „EKOSFERA POREČ – Poreč grad koji miriše, miriše na još.“
Ovim ugovorom udruga Bio Istra osigurala je dio Read more
Kad je baza ekološka proizvodnja, manufaktura, autohtonost i originalnost našeg dugogodišnjeg člana možemo biti samo ponosni. Stoga Vas pozvamo na promociju, suradnju i umrežavanje. Najavite nam svoj dolazak da Vam osiguramo mjesto…i to u petak, 14.6.2019. u 19 sati u MMC-u Fažana.
.
BIO SMJENICE – EKOLOŠKO VOĆARSTVO II
Neadekvatni ekološki uvjeti (položaj, tlo, klima,…) ili trenutno aktualne izrazite klimatske promjene najčešći su razlog što jabuka koju je znao zasaditi još nono više ne rodi. Greške su i u lošem odabiru podloga. U ekološkom su voćarstvu prihvatljive bujne podloge koje daju visoko stablo i «divlje podloge» (generativne podloge). Read more
TARTUFI – AROMATIČNI PLODOVI PODZEMLJA
Obilne ali na svu sreću ne i dugotrajne kiše ponovno su propustile sunce da zagrije zemljinu površinu. Iznimno je to važno jer povećanjem temperature tla za samo nekoliko stupnjeva ubrzavaju se ciklusi razmnožavanje organizama.
KUPINA – UNOSNA BOBICA ZDRAVLJA
Požari koji nam prijete uslijed velike suše najintenzivnije se šire u šikarama. A za Istarsku je šikaru karakteristično da obiluje kupinom. Zato raskrčimo li grane kupine (koje sad već krase dozreli crvenkasto-ljubičasti plodovi) ubirući bobice i načinimo li time prohodnije površine možda spriječimo dio šteta uzrokovanih vatrom u šumi. Ipak naša je misija užitak.
MASLINA – GRANČICA VJEČNOG MIRA
Bojama prošarani plodovi ove dugovječne, ne zahtjevne i nadasve rodne kulture mame da ih sakupimo. Znajući da je važno maslinu što prije preraditi (kako bi se dobili vrsni proizvodi) ovotjedne ćemo savjete usmjeriti ka dobivanju kvalitetnog maslinovog ulja ali i ostalih poslastica od masline.
Visoke temperature i sunce (fotosintezom) daju plodovima boju i slatkoću. Rajčice, paprike, krastavci, tikvice, različite salate i drugi plodovi stoga izgledaju kao ukras povrtnjaka.